Et skræmmende nej

Kronbladet december 2015
23. december 2015
Danmark – en navlebeskuende lilleput?
28. december 2015

Et skræmmende nej

Et flertal sagde nej til en tilvalgsordning, der ville betyde et fortsat medlemskab af Europol, der indeholder klare aftaler om et fælles politisamarbejde på tværs af landegrænserne. Desuden en afstemning om 22 retsakter, der kun indeholdt logiske fordele på det sociale, erhvervsmæssige og retslige område for os danskere.

Et skræmmende nej blev resultatet efter danskernes afstemning om afskaffelse af retsforbeholdet 3. december.

Et flertal sagde nej til en tilvalgsordning, der ville betyde et fortsat medlemskab af Europol, der indeholder klare aftaler om et fælles politisamarbejde på tværs af landegrænserne. Desuden en afstemning om 22 retsakter, der kun indeholdt logiske fordele på det sociale, erhvervsmæssige og retslige område for os danskere.

Alligevel sagde et flertal af den danske befolkning nej og har nu samtidig et stort ansvar for Danmarks fremtid, fordi vi i forhold til geografien lever og bor i Europa, som kun udgør syv procent af hele jordens befolkning.

At mange ja-sigere undrer sig over resultatet, er vel heller ikke så underligt, når et flertal af partierne på Christiansborg anbefalede et ja. Men ingen har tilsyneladende formået at opnå befolkningens forståelse for udviklingen i Europa.

Hvis man deltog i denne valgkamp, gav det os alle en underlig fornemmelse af, hvor mange holdninger der reelt var til EU, både positivt og negativt, og man kunne lytte sig til så mange modstridende argumenter til denne folkeafstemning, at det grænsede til det paradoksale. Heldigvis var der samtidig en udbredt holdning til, at Danmark skulle fortsætte sit medlemskab af EU.

Så det er her, vi står nu. Set i bagklogskabens skarpe lys kunne man atter konstatere mediernes kæmpestore rolle i den politiske debat, hvilket også var tilfældet i denne valgkampagne. Det gælder ikke mindst de elektroniske medier, der vinder større indpas i den almindelige nyhedsformidling.

Måske vil det være passende her at stille spørgsmålet, om det er Danmarks folkevalgte demokrati, der reelt tager ansvaret for Danmarks fremtid på sig og hver dag arbejder intenst med at løse opgaverne, eller om det er journalister og medier, der får størst indflydelse?

Selv om DF ved Thuesen Dahl har garanteret, at der er »ingen problemer for Danmark med at forblive i Europol« og Enhedslistens argumenter for et nej til folkeafstemningen, som de var enige om, så kan man virkelig drages i tvivl. Statsministeren har allerede mødt den første mur ved mødet med Juncher og Tusk i Brysselles.

Der hersker ingen tvivl om, at danskernes flertal for et nej har rystet hele EU og skabt hul i samarbejdet.

Danmarks muligheder er reduceret. Konsekvenserne virker skræmmende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *