Danmark – en navlebeskuende lilleput?

Et skræmmende nej
23. december 2015
Langt fra Paris til Randers
5. januar 2016

Danmark – en navlebeskuende lilleput?

Jeg synes, det er en tåbelig beslutning, et flertal af danskerne traf 3. december. Flertallet har sagt nej til samarbejde med de øvrige europæiske lande. De lande, som (bortset fra Nordamerika) er de eneste helt demokratiske lande i verden.

Jeg synes, det er en tåbelig beslutning, et flertal af danskerne traf 3. december. Flertallet har sagt nej til samarbejde med de øvrige europæiske lande. De lande, som (bortset fra Nordamerika) er de eneste helt demokratiske lande i verden. Flertallet har sagt nej til det nære samarbejde, der har bidraget stort til fred og velstand i Europa efter slutningen af 2. verdenskrig. Hvis europæerne skal styrke vores samlede position i verden over for alverdens despoter og religiøse fanatikere, så skal vi stå sammen.

Desværre er afstemningsresultatet nok ikke blot en afstemning om retsforbeholdet. Det viser nok desværre, at et flertal af danskerne har en negativ holdning til det europæiske samarbejde. Derudover kan det være en trodsreaktion, specielt over for de politikere, der vil tage ansvar her i landet. Hvis det er tilfældet, så må borgerne vælge nogle andre politikere.

Hvis man ikke er tilfreds med det nuværende udbud af kandidater, må man selv stille op og tage ansvar. Man kan ikke kun sige nej eller brokke sig. Man må komme med løsninger. Ellers er man bare negativ, og det kan ikke bruges til noget.

Danskerne er muligvis ikke klar over, at vores såkaldte suverænitet kun er noget, vi har i kraft af, at andre større lande anerkender suveræniteten.

Det er ikke i kraft af vores styrke, hverken størrelsesmæssigt eller økonomisk, at vi har den. Det er en juridisk anerkendt suverænitet. Jura virker kun, så længe der er ordnede forhold. Hvis kriser bliver rigtig slemme, så indtræder den rå magts politik. Se hvad der sker i Ruslands baghave. Det er derfor kun større lande, der har reel suverænitet i kraft af både rå magt og jura.

Det burde derfor være klart for alle, at når man indgår i et bindende overstatsligt fællesskab, så er det reelt de store lande, der afgiver mest suverænitet, fordi de har en reel suverænitet. Kun i et tæt og meget forpligtigende samarbejde kan Europa spille den rolle, som Europa med sin demokratiske baggrund, størrelse og økonomiske volumen fortjener at spille.

Hans Kortbek
Hans Kortbek
Politisk ordfører, Venstre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *