Landdistrikter som vækstmotor

Randers er en stor kommune

Med et indbyggertal på 98.000 og et areal på 748m2 er Randers en af landets største kommuner. Vi har 103 km kystlinie mod Mariager fjord i nord, Kattegat i øst og Randers fjord.

Vi har en dejlig og varieret natur med skove, enge, landbrug og mange landsbyer. Randers by, der er en gammel købstad ligger nogenlunde i midten af herlighederne.

Både Randers by og kommune har oplevet tilflyttning de seneste år og 62.000 er bosat i Randers men 36.000 bor i landsbyerne og landdistrikterne. Andenstørste by er Assentoft med 3.400 indbyggere og på tiende pladsen har vi Havndal med knap 900.

Se video om bosætning og erhverv i Udbyhøj og læs hvordan fustration blev vendt til success i Ø. Velling, under kortet.

RandersKommuneKortMette Høst fortæller:
Da vi i 2007 blev en del af Randers storkommune, var vi mange fra landdistriktet der ikke kunne se et fællesskabet med én dominerende ”storby”. I de første år efter kommunesammenlægningen blev vi endnu mere frustrerede, for det viste sig at alle vores fordomme holdt stik. Vi var glemt, overset og nedprioteret i forhold til Randers by. Der skulle gå 7 år og vi skulle forbi to Socialdemokratiske ”byråd”, inde der overhoved blev en selvstændig landdistriktspolitik i Randers kommune, skønt der bor næsten 40% borgere i landdistriktet.

Med Venstre ved roret blev der både et Landdistriktsudvalg samt en selvstændig landdistriktspolitik. Vel at mærke en landdistriktspolitik, der ikke kun så landdistriktet som et tutte-nuttet landskab, der kun skulle bruges til ”gå tur i”.

Det benarbejde vi havde gjort i årene før, have vi pludselig gehør for – der blev lyttet og der kom forslag til løsninger på problemerne. Inden vi fik set os om var den store fæle kommune, der bare brugte befolkningen på landet som skattekvæg, blevet til en aktiv medspiller. De sidste tre år er der blevet arbejdet for at løfte landdistrikterne ud af den noget håbløse situation, mange af os følte, at vi befandt os i.

Af de mange gode ting som kom ud af vores samarbejde med politikkerne og de ansatte i Randers kommune, er det nok landdistriktsservice der skal nævnes. Her i Øster Velling har vi haft meget stor glæde af landdistriktsservice. Man går aldrig forgæves når man ringer til Line fra landdistriktsservice. Hun finder lynhurtigt ud af, hvem man skal tale med for at få en løsning. Derved slipper man for at blive viderestillet et hav af gange til forkerte medarbejdere hos kommunen.

Landdistriktsudvalget med Lars Søgaard som formand, har også været med til at støtte vores udviklingsprojekter i Øster Velling. Der har været med positiv dialog – råd og vejledning, men vigtigst af alt har de støttet med midler, så det har været muligt at udvikle vores landsby i en positiv retning.

I stedet for en modspiller, vil vi sige at Randers kommune, de sidste tre år har viste sig at være en værdig medspiller for landdistrikter.

Initiativpris
Billedet er taget den dag vi fik 25.000 kr af Randers kommune, da vi blev kåret til årets initiativ.